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Questions on Chapter 19 – Indicative carry-over table  

. 

MS Question EC answer 

IT Most of European 2014-2020 RDP Managing Authorities filled 

Chapter 19  “Indicative carry-over table” in without being totally 

aware of  RDP 2007-13 commitments to be paid making use of 

2014-2020 EAFRD. 

After 31 December 2015 2007-2013 RDP eligibility of expenditures 

deadline Member States are finally aware of such “carry-over” and 

are willing to pay beneficiaries and declare such “carry-over” 

expenditures to EC. 

Lastly, during 16th September 2015 Rural Development Committee 

DG Agri clarified  about mentioned “Indicative carry-over table”,  

that is "EUR 0 amount for a “carry-over” measure means that there 

is no operation related to the 2007-2013 period financed with 2014-

2020 EAFRD funds -> only be changed by a programme 

modification”. 

1) In this regard and taking for granted current 2014-2020 RDP 

Chapter 19  “Indicative carry-over table” (planned measures for 

payments and planned Union contribution different from “zero”) 

could please EC clarify the followings: 

a) What does “indicative” mean in term of flexibility for 

payments to beneficiaries, declaration of expenditures to EC, 

reimbursements by EC?  

b) In practice, starting from current 2014-2020 RDP “Indicative 

carry-over table”, what is the maximum amount of money that could 

It should be recalled that, according to Article 3(2) of Regulation 

1310/2013, one of the conditions to make expenditure incurred under 

measures of the old programme eligible under the new programme is 

that "such expenditure is provided for in the respective rural 

development programme for the 2014-2020 programming period". 

1.a) 

It means that payments can be done to beneficiaries, declared to the 

Commission and reimbursed to the MS for amounts higher than those 

included in the “Indicative carry-over table” in Chapter 19 of  the RDP 

2014-2020, provided that a certain amount has been included in that 

table for the measure(s) concerned (i.e. "Total Union Contribution 

planned 2014-2020 (€)" different from zero). Of course the measure(s) 

concerned has/have also be part of the financial plan of the programme 

(chapter 10 of the RDP 2014-2020). 

In case payments made in relation to (a) given measure(s) carried-over 

from previous programming period are higher than the respective 

amounts included in the “Indicative carry-over table”, the latter should 

be updated at the occasion of the following RDP amendment.  

 

 1.b) 

Possible expenditure for carried-over measures is capped at the total 

amount programmed for the measure(s) in the financial plan of the 

programme (chapter 10 of the RDP 2014-2020). There is no limitation to 
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be paid to beneficiaries, declared to EC and reimbursed by EC? eligible expenditure that Paying Agencies can pay to beneficiaries and 

declare to the Commission. However, the Commission reimburses only 

within the limits of the financing plan in force. Any capped amounts are 

paid once the financing plan is amended to allow that. 

IT 2) Could a measure/measures not already mentioned in the 

current “Indicative carry-over table” be paid to a beneficiary? 

2) 

No, the measure(s) has/have to be included in the "Indicative carry-over 

table" with an amount different from zero. Of course the measure(s) 

has/have to also exist in the financial plan of the programme (chapter 10 

of the RDP 2014-2020). 

IT 3) In case of formal submission via SFC2014 of  RDP 

amendments in relation to the “Indicative carry-over table”: 

a)  When a beneficiary could be paid? (After formal RDP 

amendments submission? After RDP amendments approval?)  

b) And when a Paying agency could declare such expenditure? 

(After formal RDP amendments submission? After RDP 

amendments approval?) 

c) And when a Paying agency would be reimbursed? (After 

formal RDP amendments submission? After RDP amendments 

approval?) 

We understand the question as applying to a case for which a given 

amendment introduces (a) new measure(s) in the "Indicative carry-over 

table": 

3.a) 

Payments by Paying Agencies to the beneficiaries can start being made 

after submission of the amendment, under Member State's own risk (see 

Article 65(9) of Regulation EU 1303/2013 and Article 60 of Regulation 

1305/2013).   

3.b) 

Expenditure should be declared in the first declaration following 

adoption of the programme amendment (see Article 22(2) of Regulation 

908/2014). 

3.c) 

Paying Agency will be reimbursed according to usual procedures/timing 

following declaration done as explained in 3.b) above. 

 

Of course the above can only apply if the measure(s) concerned are also 

included in the financial plan of the programme (chapter 10 of the RDP 

2014-2020). 

 


